martes, 21 de febrero de 2017

Mamografies: unes proves evitables

Cada vegada són més els professionals que es posicionen en contra de les mamografies per la detecció de càncer de mama

Una dona es fa una mamografia
Un estudi presentat a la Reunió Anual de la Societat Radiològica d'Amèrica del Nord del 2016 conclou que no hi ha evidències per posar una data límit per deixar de fer mamografies. La professora Cindy S. Lee, de la Universitat de Califòrnia i investigadora d'aquest estudi, diu que ha pogut verificar que les dones, com més grans són, més risc tenen de patir càncer de mama i que, per tant, no s'hauria de posar una edat límit per aquestes proves. A més a més, Lee recomana que les dones que tenen antecedenta familiars de càncer de mama o amb una situació especial que requereix una revisió constant, no esperin als 45 anys per començar a fer-se'n.

Altres especialistes com Alexandra Barratt, epidemiòloga de la Universitat de Sidney, afirmen que, a nos ser que es detecti algun problema durant les exploracions del pit, les mamografies no són un procés estrictament necessari. Barratt ha destacat en diferents treballs i articles com Los riesgos de las mamografías, que aquestes proves poden afectar a la salut dels pacients, ja que desprenen radiació. A més a més, suposen un procés dolorós per al 75% de les dones, tal com afrima l'estudi de Stefano Pacifici Dosis, comprensión y "riesgo de dolor" en mamografía, poden afectar el teixit mamari i, en molts casos, condueixen a falsos positius que poden derivar en una situació d'estrès per a les pacients. Alexandra Barratt calcula que només un 0,4% de les proves detecten càncers de mama mortals.

La mamografia, una prova que es realitza per detectar el càncer de mama, està creant molta polèmica dins el món de la medicina. A Espanya aquesta prova mèdica es comença a dur a terme a les pacients quan tenen entre 45 i 50 anys, depenent del criteri del metge, i es deixen de fer aproximadament als 69 anys. Alguns professionals afirmen que no s'hauria de posar una franja d'edat per realitzar aquestes proves, mentre d'altres expliquen que les mamografies s'haurien d'evitar, quan no siguin necessàries, aj que són proves doloroses que poden afectar a la salut de la pacient i de les quals s'obtenen molts falsos positius. Per tant, és recomanable o no que les dones es realitzin mamografies?

L'estudi Increased Risck of Developing Breast Cancer after a False-Positive Screening Mammogram afirma que les anomalies del teixit mamari que es detecten als falsos positius poden acabar derivant en càncer de mama, però la doctora Louise M. Henderson, una de les investigadores que ha realitzat aquest estudi, explica que aquests casos són pocs i que les dades no són concloents. A més a més, l'estudi Ecografía mamaria complementaria a la mamografía de cribado afirma que les mamografies es podrien arribar a substituir, en molts casos, per les ecografies mamàries i això suposaria un pas endavant per evitar aquest tipus de proves agressives.Tenint en compte aquestes dades ens adonem que, si tenim la possibilitat de fer-ho, hem d'evitar passar per una mamografia. Per aquelles persones amb anomalies mamàries, amb antecedents de càncer de mama o amb una edat de risc, serà un procés inevitable i fins i tot recomanable però és una prova mèdica de la qual no hauríem d'abusar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario