lunes, 13 de febrero de 2017

Educació contra l'obesitat

L'OMS comença una guerra contra el sucre

A Espanya, segons un estudi de la Sociedad española de Cardiología, el 21,6% de la població 25 i 64 anys s'enfronta a l'obesitat. L'OMS, procurant posar fi a allò que es considera "l'epidèmia de l'obesitat", ha decidit apujar un 20% els impostos sobre les begudes ensucrades però, aquesta mesura, com moltes altres, serà poc efectiva si la societat no rep una educació nutricional que fomenti la bona alimentació. 

Aquesta proposta va sorgir just després que un estudi de American Journal of Preventive Medicine afirmés que Coca-cola i pepsi van pagar desenes de milions de dòlars per desvincular els seus productes del problema global que suposa l'obesitat. Si les dues empreses més icòniques de begudes ensucrades van decidir amagar quest fet vol dir que realment els seus productes són perjudicials.

Malgrat tots els esforços que es puguin dur a terme per reduir el consum de les begudes ensucrades, és molt dubtós que s'aconsegueixin els resultats esperats només apujant el preu d'aquests productes. Un exemple de la poca efectivitat d'aquesta estratègia és el tabac: am la pujada de preus d'aquest, ha augmentat el consum del tabac per lligar, més econòmic que els paquest de tabac convencionals, en un 200% des del 2007.

Com podem resoldre aquest problema de manera efectiva? la resposta és fàcil: educant la nostra societat perquè consumeixi aliments de qualitat. Diferents estudis, per exemple Importance of cooking skills for balanced food choices, afirmen que ensenyar a cuinar ajuda a què les persones prenguem més consciència sobre els aliments que consumim i contribueix a una milloralimentació i a evitar el malbaratament dels aliments.

Per tots aquests motius, sembla que la mesura de l'OMS ha estat molt lligada a l'escàndol de Coca-cola i Pepsi però, si realment es vol lluitar contra un problema tan greu com el de l'obesitat, s'acabaran duent a terme accions a favor de la prevenció, una bona educació nutricional, i no per erradicar a corre-cuita aquesta condició o malaltia.

1 comentario:

  1. Totalment d'acord. No es pot intentar canviar els hàbits de la població apujant els preus de les begudes ensucrades; primer perquè hi ha molts altres productes que contribueixen a un augment de pes i segon, perquè no serveix de res que una persona deixi de prendre aquests aliments si no sap els beneficis que li comporta fer-ho. També penso que s'hauria de conscienciar a la gent que no val passar d'un extrem a un altre, la dieta mediterrània s'ha demostrat que és la millor. Genial l'article!!

    ResponderEliminar